piatok , 19 apríla 2024
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Pozitívne testovaných je 3,5-násobne viac ako počas celoslovenského testovania

Mesto Nitra aj Nitriansky okres hodnotia prvý z troch testovacích víkendov. Počet infikovaných koronavírusom prudko vyskočil.

Ľudí s potenciálne smrteľným koronavírusom je v Nitre dramaticky viac ako tomu bolo na prelome októbra a novembra, kedy prebehlo celoslovenské testovanie. Ukázali to čísla z testovania, ktoré sa konalo od piatku do nedele nielen v krajskom meste Nitra, ale aj v celom Nitrianskom okrese.

Skokový nárast infikovaných jasne ukazujú čísla. Otestovať sa v Nitre nechal takmer rovnaký počet ľudí ako na jeseň. Kým v novembri to bolo 44 219 ľudí, teraz v januári sa testovalo 43 716 obyvateľov.

Neporovnateľné sú však údaje o tých, ktorí vyšli z testu pozitívni. Na jeseň ich bolo 258, teraz toto číslo poskočilo až viac ako 3,5-násobne, na celkovo 932 pozitívnych.

„Toto číslo iba potvrdilo, čo sme už vedeli – že situácia je bohužiaľ veľmi vážna. Skúsenosti z Oravy nám ukazujú, že po troch kolách testovania sa dá výrazne zamedziť šíreniu vírusu, a to je presne to, čomu teraz podriaďujeme všetku našu činnosť,“ povedal primátor Nitry Marek Hattas.

Primátor si podľa vlastných slov uvedomuje, že tri kolá testovania sú v tejto situácii jednoducho nevyhnutné „Je to však vec, ktorú robíme preto, aby sme chránili nielen seba, ale hlavne slabých a ľudí, ktorých vírus najviac ohrozuje, napríklad seniorov alebo ľudí s oslabenou imunitou. Aj preto som rád, že obyvatelia Nitry pristúpili k testovaniu takto zodpovedne a prišli v obrovskom počte. Za to im patrí veľké poďakovanie,“ dodal Marek Hattas.

V Nitre od dnes po dobu troch týždňov platia tvrdšie pravidlá lockdownu ako má zvyšok Slovenska. Kto nemá potvrdenie o negatívnom výsledku testu alebo potvrdenie od lekára o prekonaní Covidu, nemôže ísť do práce ani do prírody. Opatrenia sú odobrené odborníkmi a ich cieľom je stlačiť nebezpečne vysokú krivku nákazy Covidom-19 tak, aby sa opäť vrátil život do nášho okresu, tak aby sme boli opäť ekonomicky aktívni a aby sme vrátili naše deti naspäť do vyučovacieho procesu.

Neprehliadnite

Morský kolagén: ako ho správne používať pre krásu a zdravie

Krásne nechty a pokožka, zdravé kĺby, husté vlasy, zdravé cievy, normálne fungovanie ciev a čriev, …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *