Viac ako stovka seniorov v nitrianskom zariadení dostala vakcínu

Spolu so seniormi zaočkovali aj desiatky zamestnancov, ktorí sa o nich starajú.

Látka vyvinutá firmou Pfizer-BioNTech od včera chráni pred Covidom-19 starších obyvateľov zo Zariadenia pre seniorov Zobor. Zaočkovaných tu bolo 111 klientov. „Som veľmi rád, že môžeme týmto spôsobom chrániť zdravie a životy tých najzraniteľnejších – našich seniorov. Zároveň som s nadšením prijal správu, že Slovensko kúpilo 4 milióny nových dávok vakcíny a že sa nám rozbieha aj očkovanie seniorov žijúcich vo vlastných domácnostiach. Sú to naozaj skvelé správy pre Nitru aj pre celé Slovensko,“ povedal primátor mesta Nitra Marek Hattas.

Vakcínu včera dostalo aj 40 zamestnancov Správy zariadení sociálnych služieb. K dnešnému dňu je tak zaočkovaných už 85 z 215 zamestnancov. Ide o ľudí, ktorí sa v meste Nitra starajú o starších a chorých klientov, na vakcínu preto majú nárok. Samotné očkovanie trvalo tri hodiny. Priamo v zariadení ho vykonala výjazdová očkovacia služba, ktorá sem v zložení dvaja lekári a dve zdravotné sestry dorazila z Fakultnej nemocnice Nitra. Vakcinácii predchádzala príprava, ktorá zahŕňala chystanie nielen na samotné očkovanie, ale aj administratívu. „Na webe sme zverejnili informáciu o očkovaní pre rodinných príslušníkov klientov, informovali o tom aj naše sociálne pracovníčky. Klienti museli podpísať informovaný súhlas,“ hovorí Libuša Mušáková, zastupujúca riaditeľka Správy zariadení sociálnych služieb.

Záujem o očkovanie bol medzi klientami zariadenia podľa Libuše Mušákovej veľký. „Vakcínu očakávali. Viete, aj oni sledujú televíziu, vidia, čo sa deje a už sa pýtali, kedy prídu na rad. Berú to tak, že po očkovaní to už bude fajn,“ podotkla.Reakcia klientov na očkovanie bola veľmi dobrá. Len niekoľko ľudí pociťovalo miernu bolesť v oblasti vpichu a dvaja klienti zo 111 zaočkovaných mali na druhý deň teplotu 37,1° C. Podľa lekárov ide o bežné a len krátkodobé vedľajšie účinky. „Naši klienti sú na vakcíny zvyknutí, lebo každý rok ich očkujeme proti chrípke,“ dodala riaditeľka správy zariadení.

Neprehliadnite

Demolácie domov a stavieb

Naša spoločnosť realizuje služby v oblasti demolácie domov a stavieb. Poskytujeme služby v oblasti cerfitikovaného …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *