štvrtok , 28 marca 2024

Osobnosti sa hlásia k Nitre

Mesto Nitra od dnes spúšťa masívnu kampaň k sčítaniu. Cieľom je, aby sa čo najviac ľudí z Nitry zapojilo do sčítania a za svoje mesto označili práve Nitru.

Keď sa pred desiatimi rokmi naposledy sčítaval národ, výsledky ukázali 79-tisíc obyvateľov Nitry. V skutočnosti ich tu však žilo takmer 82-tisíc.

Takýto problém nemala iba Nitra. Dôsledok je však krutý: štát práve na základe výsledkov sčítania posiela mestám a obciam na podielových daniach oveľa menej peňazí ako by mal.  Len v tomto roku tak Nitra príde o 757 457 eur, ktoré sa mohli využiť na opravu ciest a chodníkov či na budovanie ihrísk.

Mesto Nitra sa preto rozhodlo osloviť obyvateľov kampaňou Hlásim sa k Nitre, ktorú spúšťa práve dnes. „Pri tvorbe kampane sme oslovili zaujímavé osobnosti Nitry z rôznych oblastí, od športu, umenia až po cirkev, ktoré bude verejnosť stretávať v najbližších troch týždňoch v meste, televízii a na sociálnych sieťach,“ povedala Lenka Mareková z Odboru komunikácie a propagácie na Mestskom úrade v Nitre.

V kampani populárne osobnosti vysvetľujú, prečo by sme sa k Nitre mali prihlásiť všetci, ktorí v nej žijeme. „Na základe tohto údaju dostávame peniaze na chod nášho mesta. Na to, aby sme mali naše mesto čistejšie, zelenšie, krajšie,“ vraví vo videu primátor Nitry Marek Hattas.

Aj nitriansky diecézny biskup Viliam Judák sa hlási k Nitre. Hovorí o dvoch dôvodoch, prečo by sme sa k tomuto mestu mali hrdo hlásiť: Nitra je podľa biskupa slovenským Betlehemom, teda kolískou kresťanstva a zároveň prihlásením k tomuto mestu ovplyvníme budúcnosť Nitry, a to odovzdaním hodnôt, ktorými žijeme dnes, budúcim generáciám.

Do kampane sa zapojili aj osobnosti z oblasti kultúry či športu. Herec Milan Ondrík v spote vysvetľuje, že Nitra môže za najbližších desať rokov získať milióny eur, ktoré budú znamenať bezpečnejšie ihriská, lepšiu starostlivosť o zeleň, ale napríklad aj väčšiu podporu pre šport, vzdelávanie a umenie. 

Hokejista HK Nitra Miroslav Pupák si svoj sen stať sa profesionálnym športovcom splnil práve v meste pod Zoborom, kde aj s rodinou žije. „Aj vďaka sčítaniu národa môžeme pomôcť našej Nitre a vybudovať ešte lepšie podmienky pre naše deti, ich zdravý vývoj a možno aj splnený športový sen,“ hovorí úspešný športovec.

 

Tomáš Holúbek, hovorca Nitry
autor fotiek: Miloš Štefanka

Neprehliadnite

Starý park v Nitre začali po rozsiahlej obnove otvárať

Do dokončenia výstavby nových toaliet budú pre návštevníkov prístupné záchody na futbalovom štadióne, ktorý je …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *