štvrtok , 25 apríla 2024

Dominantné pamiatky, ktoré sa oplatí navštíviť

Mesto Nitra nám ponúka široký výber kultúrnych pamiatok, ktoré sa oplatí navštíviť, a to najmä počas aktuálneho pandemického obdobia.

Najzaujímavejšie sú však tie, ktoré sa nachádzajú v blízkosti prírody, a pohľad na ne nás nikdy neomrzí.
Dočítate sa, ktoré dominantné pamiatky sa nachádzajú v meste Nitra a v krátkosti sa pozrieme sa na ich históriu.

Súčasná situácia nie je veľmi priaznivá, a tak vzniká priestor na prechádzky, turistiky, či len na občasné vyvetranie hlavy. Pokiaľ navštevujete jednotlivé miesta, avšak nepoznáte ich históriu ste na správnom mieste. Mesto Nitra má za sebou bohatú históriu, avšak nie každý je s ňou oboznámený pri návšteve daného miesta, a preto vám ponúkame prehľad týchto okúzľujúcich pamiatok v okolí prírody.

Dražovský kostolík alebo Kostol sv. Michaela Archanjela sa nachádza na skalnatom kopci nad Dražovcami a patrí medzi súčasť mestskej časti Nitry. Zmienky o ňom vznikli už v polovici
11. storočia, avšak z tejto stavby sa zachovala len prízemná časť muriva s maltovou dlážkou.
V 12. storočí bol na týchto základoch vybudovaný nový kostol z kameňa a malou prímesou tehál. Po čase sa poškodila aj druhá stavba kostola, a tak sa chýbajúce časti múrov doplnili o niekoľko tehál a bol obnovený približne do takej podoby, v akej ho poznáme dnes. Obnova tejto pamiatky sa zrealizovala v rokoch 1993-1999.

Legenda hovorí o tom, že jedného dňa sa nad kostolom zjavila veľká žiara a na jej mieste sa objavila Panna Mária, držiaca dieťatko. Tento jav sa opakoval a dedinčania si to nevedeli nijako vysvetliť. Miestneho pastiera raz privolala hudba, vychádzajúca z kostolíka a postava Panny Márie smutne ukazovala na ošarpané steny, omietky a strechu. Dedinčania si uvedomili, že kostolík nechali schátrať a ihneď začali s opravami, ktoré dodnes udržujú.

Nitrianska kalvária patrí k významným pútnickým miestam na Slovensku, ktoré ponúka nenáročnú a krátku vychádzku aj pre najmenších. Zmienky o ňom kolujú na prelome
18. – 19. storočia. Táto pamiatka sa nachádza na rovnomennom skalnatom vrchu v juhovýchodnej časti mesta Nitra. Ponúka nám zaujímavý panoramatický výhľad na mesto, vrch Zobor a široké okolie. Cieľom kresťanských pútí je predovšetkým kostol Nanebovzatia Panny Márie a jeho prvé zmienky siahajú od roku 1248. Na úpätí vrchu sa vynímajú tri kríže a Kaplnka Božieho hrobu. Súčasťou sú aj jednotlivé zastavenia v podobe menších, murovaných neorománskych kaplniek. Málokto vie, že v útrobách kopca sú dobre ukryté, avšak ľuďom neprístupné jaskyne.

Nitriansky hrad je neodmysliteľnou súčasťou dominantných pamiatok v meste Nitra. Nachádza sa na vápencovom kopci v Nitrianskej pahorkatine, a zároveň neďaleko vrchu Zobor. Prvá písomná zmienka o hradisku pochádza z roku 871. Predstavoval sídlo mnohých nitrianskych kniežat a veľkomoravských panovníkov. Dnes je sídlom nitrianskeho biskupstva. Ako stavba vznikol v 11. storočí a jeho ústredným bodom je katedrála s priľahlou biskupskou rezidenciou. S hradom sa spájajú aj mnohé povesti, či legendy. Najznámejšia je o Svätoplukovi a troch prútoch, ktoré symbolizovali silu, moc a pokoru jeho troch synov.

 

Tip na záver.

Hoci sa nitriansky vysielač nepovažuje za pamiatku, určite sa ho v týchto dňoch oplatí navštíviť, ak máte radi prírodu. Nachádza sa priamo nad mestom Nitra, na vrchole Zobora v pohorí Tribeč. Veža bola dokončená v roku 1993, a tak sa patrí medzi najnovšie zariadenie svojho druhu na Slovensku. Slúži ako televízny a rádiový vysielač, ktorý disponuje najlepším výhľadom na Nitru a jej okolie.

Autor: Petra Slivošová
Fotografie: Petra Slivošová

Neprehliadnite

Morský kolagén: ako ho správne používať pre krásu a zdravie

Krásne nechty a pokožka, zdravé kĺby, husté vlasy, zdravé cievy, normálne fungovanie ciev a čriev, …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *