Slávnosti Nitra, milá Nitra 2021

V ich poetickom názve je zakódovaná úcta k cyrilo-metodskej a veľkomoravskej tradícii.

S príchodom sviatku sv. Cyrila a Metoda sa Nitra, jedno z najstarších slovenských miest, každoročne odieva do sviatočného šatu a v rytme nápevu svojej znelky spolu s partnermi pripravuje slávnosti Nitra, milá Nitra.     

V ich poetickom názve je zakódovaná úcta k cyrilo-metodskej a veľkomoravskej tradícii, hold výnimočným historickým i súčasným osobnostiam, ale i posolstvo dobra, súdržnosti a radosti z milých stretnutí. Rovnomenná hymnická pieseň a nitrianska znelka je jednotiacim rámcom pre Pribinove a Cyrilo-metodské slávnosti, ktoré obyvatelia Nitry slávia aj ako svoje dni Nitranov.

Nitrianske slávnosti sa pred niekoľkými rokmi stali súčasťou programovej ponuky Cyrilo-metodskej cesty, ktorá v tomto roku získala certifikát Rady Európy a zaradila sa medzi jej 45 kultúrnych ciest. Cesta je komplexnou kultúrnou a turistickou ponukou v priestore strednej, južnej a východnej Európy. 

Získanie certifikátu je významným míľnikom aj v kontexte kandidatúry Nitry na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026 a jej postupom do druhého kola. 

Aj tohtoročná dramaturgia slávností spája duchovnú, historickú i spoločenskú dimenziu v rámci rôznorodej štvordňovej programovej ponuky. 

Hlavným pilierom duchovnej línie je tradičná Cyrilo-metodská národná púť na Svätoplukovom námestí. Slávnostnú sv. omšu v priamom prenose RTVS celebruje poznanský arcibiskup, metropolita a predseda Konferencie biskupov Poľska Mons. Stanisław Gądecki. Dopĺňa ju každoročné putovanie po cyrilo-metodskej ceste či koncerty v katedrále v podaní Zboru slovenských učiteľov a Zboru mníchov z Bigorského kláštora Sv. Jána Krstiteľa z Macedónska s pôsobivým východným cirkevným spevom.

Historickú líniu slávností v tomto roku tvorí seminár venovaný pohľadom do dejín divadiel v Nitre a jej okolí, historický program pod hradbami Pocta Pribinovi pri príležitosti výročia jeho skonu, otvorené dvory v hornom meste, hradný deň otvorených dverí, atraktívne vystúpenia, rôzne výstavy, prednášky aj tvorivé dielne.

Spoločenská línia slávností sa už tradične ponesie v znamení priateľských stretnutí, oddychu a zábavy na hrade i na oživenom nitrianskom korze s jarmokom a hudobným aj divadelným pódiom. Práve na ňom sa predstavia zaujímaví hostia. V sobotu to bude módny návrhár Andrej Baraník, kapela RVHP a Nitriansky komorný orchester. Nedeľa bude patriť najmä Krajskej knižnici Karola Kmeťka a jej podujatiu Literárna Nitra. Po nej dostane priestor rozprávka Nového divadla Kocúr v čižmách a napokon sa vo sviatočný pondelok predstaví Divadlo Harry Teater s bábkovým príbehom o Cyrilovi a Metodovi. Atmosféru na pešej zóne dotvorí známy Nitránsky flašinetár Ičo Gontko a tí, čo sú na sociálnych sieťach doma, uvítajú výzvu #zrkadlenie, v rámci ktorej budú musieť spočítať obrazy majstrov výtvarného umenia, netradične umiestnené vo výkladoch na pešej zóne.

Výstavy nebudú chýbať ani na ďalších miestach. Už v piatok sa bude konať vernisáž Bulharského kultúrneho inštitútu v synagóge, za prítomnosti bulharského veľvyslanca. Okrem dvoch výstav s témami hlaholiky a ikon bude od soboty v synagóge sprístupnené aj výstava Slováckého muzea v Uherském Hradišti Cyrilometodský Velehrad. V Ponitrianskom múzeu nájdete od soboty výstavu Krajskej knižnice Karola Kmeťka a nitrianskych slávnostiach v minulosti a od pondelka výstavu Archeologického ústavu SAV Počiatky kresťanstva na Slovensku. Ponitrianske múzeum má počas slávností upravené otváracie hodiny od 9. do 17.00 každý deň a pre deti pripraví aj tvorivé aktivity.

Širokú škálu výstav dopĺňa aj filatelistická výstava v Katedrále sv. Emeráma (sprístupnená od 1.júla) a Matica slovenská ponúkne banerovú výstavu Sedempočetníci v Diecéznom múzeu a Dedičstvo nášho regiónu – Gajdošská izba vo dvore Správy CHKO Ponitrie, kde aj samotní ochranári ponúknu výstavu Územia NATURA 2000.

Otvorené dvory v pondelok obohatí aj Slovenský dom Centrope, a to vo dvore Malého seminára s možnosťou pohľadu na historické lokality cez 3D okuliare s aplikáciou virtuálnej reality Cyril a Metod očami dnešného človeka.

Pre fanúšikov pokojnej cyklistiky alebo zvedavých so športovým duchom sú pripravené netradičné cykloprehliadky po Nitre s názvom „Poď do mesta na bicykli“. Prvá sa uskutoční počas slávností vydá sa „Na bicykli za pamiatkami funkcionalizmu“.

Večerné koncerty na hlavnom pódiu budú patriť kapelám Vesna, NMN band, Hrdza, Korben Dallas, festivalu Akademická Nitra a Divadlu Andreja Bagara s galaprogramom Skús veriť snom.

Akademická Nitra má svoje stále miesto na slávnostiach a práve jej 42.ročník sa predstaví v pondelok v popoludňajších hodinách na Svätoplukovom námestí. Medzinárodný festival vysokoškolských folklórnych súborov uvedie súbory Zobor, Gymnik, Poľana, Trnavčan a Borinka.

Slávnostný sviatočný večer aj celé slávnosti uzatvorí galaprogram Divadla Andreja Bagara v Nitre. Hudobný program s názvom Skús veriť snom je zostavený zo skladieb známych muzikálov, ktoré boli a sú v repertoári divadla. Účinkovať v ňom budú sólisti umeleckého súboru DAB a orchester Juliusa Selčana. V premiére odznejú aj skladby z pripravovaného muzikálu Jozef a jeho zázračný farebný plášť.

Ďakujeme všetkým partnerom za inšpiratívnu spoluprácu a veríme, že slávnosti Nitra, milá Nitra obohatia návštevníkov o nové poznanie, zážitky i priateľstvá a s radosťou sa do Nitry opäť vrátia. Želáme Vám príjemné chvíle strávené v starobylej Nitre.

zdroj: nitra.sk

Neprehliadnite

Demolácie domov a stavieb

Naša spoločnosť realizuje služby v oblasti demolácie domov a stavieb. Poskytujeme služby v oblasti cerfitikovaného …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *