Natália Zagora, 4. roč ZŠ UNES

Ružový hrad či dinosaury v mestskom parku. Takto by mala podľa nitrianskych žiakov vyzerať Nitra budúcnosti

Ako by mala vyzerať Nitra podľa najmladšej generácie? Veľa zelene, hustá sieť cyklotrás, ale aj lietajúce paneláky a metro do okolitých dedín. Aj takto si nitrianski žiaci predstavujú mesto o niekoľko desaťročí. 

V rámci kandidatúry na Európske hlavné mesto kultúry 2026 zorganizoval tím Nitra 2026 v spolupráci s Mestom Nitra súťaž “Nitra budúcnosti”. Žiaci základných a stredných škôl nám prostredníctvom svojich prác ukázali, ako vidia budúcnosť nášho mesta.

Súťaž trvala od 17. mája do 30. júna. Počas nej mohli žiaci posielať výtvarné a literárne diela, ktorými načrtli svoje vízie Nitry budúcnosti. Hoci deti prejavili skutočne bohatú fantáziu v podobe futuristických zlepšení ako vzdušný kruhový objazd, iné nápady boli realistickejšie. Jedna autorka by okrem obnovenej lanovky na Zobor rada videla v Janíkovciach frekventované letisko pre turistov. Navrhla tiež zaujímavú možnosť adopcie starých rodičov v rámci zlepšenia služieb pre seniorov. Iní autori vyjadrili najväčšiu obavu o ekológiu mesta.

Cieľom súťaže bolo tiež motivovať žiakov aktivizovať sa a prostredníctvom vlastnej umeleckej tvorby vyjadriť vzťah a postoj k mestu, v ktorom žijú, a zamyslieť sa nad svojím miestom v ňom.

Zaslané práce vyhodnotila odborná komisia zložená z výtvarníkov a literárnych vedcov. Spoločne vybrali týchto šesť víťazných autorov a autoriek:

  • Vesna Lieskovská, 3. roč. ZŠ
  • Kristína Chovanová, 5. roč. ZŠ
  • Maxim Kožuch, 2. roč. ZŠ
  • Natália Zagora, 4. roč. ZŠ
  • Eva Hrnčárová, 7. roč. ZŠ
  • Klára Antalíková, 1. roč SŠ

Medzi víťaznými dielami nájdeme štyri kresby a dva literárne texty. Jedno dielo vzniklo ako kombinácia oboch – obsahuje výtvarnú časť aj doprovodnú báseň. 

Autori víťazných diel budú odmenení balíčkom cien, ktoré pripravilo Mesto Nitra špeciálne na tento účel. Štyri zo šiestich ocenených prác budú tiež vystavené pre verejnosť na mestských reklamných plochách, tzv. citylightoch, a to konkrétne na pešej zóne, v nákupnom stredisku Centro Nitra, či na autobusovej zastávke v blízkosti obchodného centra Mlyny. 

Tomáš Billik, marketing a PR Nitra 2026

Lieskovská, 3.A, Nitr. Hrnčiarovce
Natália Zagora, 4. roč ZŠ UNES
Zs Kniezata Pribinu_Eva Hrnčárová, 7. B, 12 rokov, Borina v budúcnosti ako cirkus

 

 

Neprehliadnite

Demolácie domov a stavieb

Naša spoločnosť realizuje služby v oblasti demolácie domov a stavieb. Poskytujeme služby v oblasti cerfitikovaného …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *