foto: Roman Oravec

Nitra sa chce stať Európskym hlavným mestom kultúry

Nitra, 13. mája 2020 TLAČOVÁ SPRÁVA

Titul prináša mestám okrem prestíže mnoho pozitív. Zrekonštruujú sa kultúrne priestory, podporí sa cestovný ruch, vytvoria sa podujatia pre rôzne skupiny obyvateľov a prebudí sa záujem o kultúru u mladých.

Mestskí poslanci odsúhlasili kandidatúru mesta Nitra na prestížny titul Európske hlavné mesto kultúry 2026 a schválili finančné prostriedky vo výške 50-tisíc eur na prípravu prvého kola.

Nitra tým urobila prvý krok na ceste k získaniu titulu, ktorý priťahuje pozornosť celej európskej kultúrnej komunity.

„Vďaka projektu EHMK má Nitra obrovskú príležitosť ukázať sa na kultúrnej mape Európy, kde právom patríme. Vychádzajme zo slávy a histórie nášho mesta a pozerajme sa do budúcna, reflektujme na zmeny, ktoré sa za posledné roky udiali okolo nás. Vytvorme projekt, ktorý bude vychádzať z našich reálií, bude nadčasový a bude z neho ťažiť nielen naša, ale aj ďalšie generácie. Nitra a jej obyvatelia si to zaslúžia. Pred nami sa nachádza bod zlomu kultúry a kultúrnosti nášho mesta. Bude to náročná a neľahká práca, ale my to zvládneme. Zmena v kultúre a kultúrnej infraštruktúre je totiž nevyhnutá,“ povedal primátor Marek Hattas.

Titul v Košiciach prebudil záujem ľudí o kultúru

Zo slovenských miest sa doteraz podarilo tento titul získať iba Košiciam. Bolo to pred siedmimi rokmi.

Košice z projektu výrazne profitovali. Z mesta sa po roku 2013 stala skutočná metropola východu. Košice vďaka projektu zrekonštruovali značnú časť svojej kultúrnej infraštruktúry, výrazne sa zvýšil cestovný ruch v regióne, no čo je najdôležitejšie – zmenil sa vzťah obyvateľov ku kultúre. Projekt navyše umožnil zapojenie nižších príjmových skupín do kultúrnych akcií, predovšetkým nezamestnaných a seniorov.

Košičania tiež ocenili, že projekt bol orientovaný na dlhodobejší kultúrny rozvoj mesta a nešlo iba o kultúrny festival na zabavenie sa. V meste od získania titulu pozorujú neutíchajúci záujem o kultúru. Obľúbeným žánrom sa stalo umenie na otvorenom verejnom priestranstve.ň

Prípravy na projekt hlavného mesta kultúry začali

Mesto Nitra už v snahe získať titul EHMK podniklo viacero krokov. Už vyše mesiaca na projekte pracuje vyše 40 ľudí z nezávislej kultúrnej scény, zriaďovanej kultúry, odboru kultúry na nitrianskej radnici aj z Univerzity Konštantína Filozofa a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

„Hneď po vyhlásení výzvy na predkladanie prihlášok do akcie Európske hlavné mesto kultúry 2026 Ministerstvom kultúry SR zareagovalo mesto Nitra prípravou plánu projektu a participatívnym stretnutím aktérov z kultúry a kreatívneho priemyslu v meste, ktorého cieľom bolo zmapovať ich potreby a potenciál mesta v oblasti kultúry. Mesto chce nastaviť novú Stratégiu rozvoja kultúry a kultúrneho cestovného ruchu na roky 2020 – 2030, v ktorej definuje priority a ciele v tejto oblasti a konkrétne kroky na ich dosiahnutie. Nová Stratégia má byť moderný dokument, ktorý si bez problémov prečítajú všetci obyvatelia Nitry a ktorý jasne pomenuje kľúčové kultúrne akcie mesta, ciele ďalšieho rozvoja a finančné mechanizmy na podporu kultúry v meste,“ povedala Irena Lehocká, koordinátorka pre prípravu kultúrnych centier.

V nasledujúcich dňoch samospráva vytvorí v súvislosti s EHMK úzky tím odborníkov či vytvorí vizuálnu identitu projektu.

Dvojičky

Nitra má šancu zabojovať o titul EHMK SR 2026 rovnako ako fínske mestá, z ktorých sa jedno stane tiež Európskym hlavným mestom kultúry 2026 a bude „dvojičkou“ s jedným slovenským mestom.

Podľa Lehockej nejde len o medzinárodnú prestíž, ale aj o pozitívne efekty na všetky oblasti života v meste, hlavne na cestovný ruch, kultúru a podnikateľské prostredie. „Nezanedbateľné je aj vybudovanie a rekonštrukcia kultúrnej infraštruktúry v meste, ako napríklad možnosť rekonštruovať kino Lipa na Chrenovej, mestskú tržnicu, mestský dom na pešej zóne a ďalšie verejné priestory, ktoré v súčasnosti chátrajú a potrebujú opravu či navrátenie života a funkčnosti,“ zdôraznila Irena Lehocká.

Mesto Nitra preto spustilo dotazník mapujúci názory obyvateľov na kultúrny život v Nitre, ktorý je možné vyplniť do 15. mája 2020. Nájdete ho na titulnej web stránke mesta Nitra (www.nitra.sk). Dotazník zisťuje spokojnosť obyvateľov s kultúrou v meste, kultúrnymi podujatiami a zároveň ich kultúrne potreby a očakávania. Mesto pripravuje mapovanie aktérov kultúry a kreatívneho priemyslu v Nitre, pretože na analýzu súčasného stavu sú potrebné kvalitné a aktuálne dáta.

Projekt Nitra 2026 bude príbehom mesta a ľudí, ktorí v ňom žili a žijú s presahom na európsky kontext. Nie príbehom vymysleným, ale reálnym, ktorý odzrkadľuje silné momenty aj problémy v meste a rozpráva príbeh budúcej kultúrnej Nitry v roku 2026.

Tomáš Holúbek, hovorca Nitry
foto: Roman Oravec

foto: Roman Oravec

Neprehliadnite

Demolácie domov a stavieb

Naša spoločnosť realizuje služby v oblasti demolácie domov a stavieb. Poskytujeme služby v oblasti cerfitikovaného …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *