sobota , 27 apríla 2024

T A K   S M E   M Y  |  VÝSTAVA

TERMÍN VÝSTAVY: 14. 7. 2022 – 31. 12. 2022
VERNISÁŽ: 20. 7. 2022 o 17:00 hod.

Ponitrianske múzeum v Nitre si v roku 2022 pripomína 60. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti múzeum pripravilo pre svojich návštevníkov sériu podujatí pod spoločným názvom Tak sme my…, súčasťou ktorých je výstava s rovnakým názvom.

Cieľom výstavy Tak sme my… je predstaviť rôznorodosť a špecifiká zbierkového fondu Ponitrianskeho múzea v Nitre. Výstava zdôrazňuje kľúčové úlohy tejto inštitúcie, a to akvizičnú a prezentačnú činnosť, ktoré múzeum realizovalo v období rokov 1962 – 2022. Snaží sa zvýrazniť bohatstvo a rôznorodosť regionálnych artefaktov a poukázať na skutočnosť, že Ponitrianske múzeum v Nitre rešpektuje odkaz a snahu Nitranov započatú v 19. storočí, keby boli zaznamenané prvé známky zbierkotvorných aktivít.

Ponitrianske múzeum v Nitre v súčasnosti vlastní viac ako osemdesiatštyritisíc  zbierkových predmetov z oblasti prírodných a spoločenských vied. Výstava Tak sme my… ponúka návštevníkovi príležitosť utvoriť si predstavu o charaktere zbierkového fondu múzea a zhliadnuť vybrané penzum najhodnotnejších zbierkových predmetov v rámci jednotlivých odborov, ktoré sú v múzeu zastúpené, s dôrazom na vlastivedný charakter múzea mapujúci špecifiká Nitrianskeho regiónu. 

Návštevníci sa môžu tešiť na prezentáciu vzácnych archeologických nálezov z obdobia praveku až po včasný stredovek, vrátane vzácnych pozlátených medených plakiet z Bojnej.

Počas 70-tych a 80-tych rokov minulého storočia zbierkotvorná činnosť múzea prispela k vytvoreniu výnimočnej kolekcie vtáctva a živočíchov z pohľadu ich raritného výskytu v regióne, či dokonca na Slovensku. Výstava bude prezentovať paleontologické nálezy – fosílie a živočíchy, ktorých výskyt je vzácny a ojedinelý, napriek tomu však zaznamenaný aj v biotopoch Nitrianskeho regiónu.

Odbor história predstaví významný regionálny podnik, Nitriansku maľovňu porcelánu, vrátane tvarovej typológie, motívov výzdoby a signatúry výrobkov.

V oblasti etnografie výstava prezentuje predmety materiálnej kultúry – primárne kolekcie vybraných častí tradičného odevu a textílií zastúpené ženským odevom a textíliami využívanými primárne ženami v Ponitrí, Podzoborí, Požitaví a Tekove. Prezentuje aj nekompletné, ale vzácne, ojedinelé fragmenty odevných súčiastok. Vyzdvihuje ich reprezentatívny, sviatočný charakter a zároveň vyzdvihuje ženský element v tradičnom prostredí. 

Partnerom projektu je Nitriansky samosprávny kraj. 

Realizáciu výstavy Tak sme my… podporilo Mesto Nitra za oblasť podpora a rozvoj cestovného ruchu v meste Nitra. 

Tešíme sa na Vašu návštevu.

Neprehliadnite

Svetový deň vody

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., pozýva verejnosť dňa 22. marca 2024 na oslavy Svetového dňa …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *