sobota , 27 apríla 2024

Potenciál kvalitného wellness centra s bazénom v hoteli

„Má váš hotel aj vnútorný bazén? A akú má teplotu vody?“ To sú najčastejšie otázky, ktoré klient hotela rieši okrem základných ubytovacích štandardov pri konkrétnom výbere ubytovania na víkendový alebo dlhší oddych. Nie je rozhodujúce, či ide o hotel vyššej alebo strednej kategórie, každý je určený a vyhľadávaný konkrétnou kategóriou klientov. Avšak základné atribúty a predpoklady by mal spĺňať každý hotelový bazén alebo hotelové wellness centrum. Aké sú to, si priblížime v nasledujúcich riadkoch.

Faktor kvality

Najpodstatnejším faktorom je hygienická nezávadnosť a čistota bazéna i okolitého prostredia. Vlhké a teplé prostredie je ideálne pre množenie mikroskopických húb, plesní a kvasiniek. Preto je nevyhnutné dbať na pravidelné odbery vody, stery bazéna a taktiež podlahy spŕch, ktoré sú identifikátorom nezávadnosti a prípadných problémov. Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 309/2012 Z.z. presne určuje, aká má byť voda určená na kúpanie, aké sú medzné hodnoty zisťované rozbormi, a ktoré hodnoty sa musia zisťovať. Chemická úprava vody je nevyhnutnosťou , rovnako ako kvalitné a funkčné zariadenia na úpravu vody s dobrou recirkuláciou. Z hľadiska bezpečnosti aj nenáročnosti na údržbu sa odporúča, aby boli hrany bazéna aj okolia bazéna oblé, hladké a bez výstupkov a trhlín. Dezinfekcia a čistenie priestorov sa vykonáva denne.

Správne wellness

Súčasťou pobytov pre wellness pobyty piešťany je samozrejmá aj úschovňa oblečenia alebo šatňa. Hostia prichádzajú do bazéna zväčša v županoch a šľapkách, avšak majú možnosť odložiť si kabelku, osobné veci, topánky na prezutie a hygienické potreby. Do šatne by sa malo vchádzať už bez vonkajších topánok. Ak do bazéna prichádza hosť, ktorý v hoteli nie je ubytovaný, šatňa je pre neho nevyhnutnosťou. Súčasťou šatní sú kabíny na prezlečenie ale aj stabilné a bezpečné stoličky a lavičky. Lepšie hotely poskytujú svojim hosťom pri vstupe do bazénovej časti uterák alebo plachtu.

Nie len bazén

Dôležitou vecou v bazénovej hale je dobré vetranie alebo klimatizácia priestoru a správne nastavenie teploty v bazénovej hale. Prievan a vetranie oknom, kde vzduch môže prúdiť priamo na oddychujúcich alebo kúpajúcich sa hostí je neprípustné. Vhodné vetranie je prostredníctvom bočnej ventilácie, horných vetračkových okien alebo optimálnym nastavením klimatizácie. Všeobecne by teplota vzduchu v bazénovej hale mala byť teplejšia o 1 – 3°C oproti teplote vody v bazéne.

Pohodlie a interiér

Oddychové priestory priamo vedľa bazéna ale aj v miestnosti popri bazéne, ktorá je tzv. tichou zónou spríjemňuje celkový oddych hosťa. Pohodlné ležadlá, kreslá a jemná tichá relaxačná hudba dotvárajú relaxačnú atmosféru. V hoteloch vyššej kategórie by mal byť samozrejmosťou automat alebo barel s pitnou vodou, ktorú je možné bezplatne nečerpať. Bar alebo kaviareň v blízkosti bazéna je bonusom.

Správna teplota

Teplota vody vo vnútornom bazéne sa v slovenských hoteloch pohybuje v rozmedzí od 28°C vo väčších bazénoch až do 36°C v malých vírivkových bazénoch. Obľuba určitej teploty vody je veľmi individuálna. Vždy ale treba myslieť na to, že iná teplota je vhodná na plávanie, iná na odpočinok a posedenie v bazéne. Ak máte chladnejšiu vodu vo veľkom bazéne, jeden z menších bazénov by mal byť k dispozícii na zohriatie.

Spokojnosť klienta

Informáciu, ktorú hodnotí a zvažuje každý klient je možnosť prístupu do bazéna. Niektoré hotely obmedzujú vstup svojich hostí do bazéna len na obmedzený počet hodín počas dňa, alebo len v presne stanovených časoch. Hotelové bazény sú určené pre hotelových hostí, mali by im byť k dispozícii počas celého pobytu. Nikto v bazéne nestrávi 12 hodín denne, tak doprajte svojim hosťom, nech sa sami rozhodnú, kedy chcú do bazéna ísť a koľko krát denne sa tam chcú vrátiť. Odmenou vám bude spokojný klient, ktorý sa do hotela rád vráti.

Neprehliadnite

Svetový deň vody

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., pozýva verejnosť dňa 22. marca 2024 na oslavy Svetového dňa …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *