sobota , 27 apríla 2024

CAMPANA fest 2023 prinesie zaujímavé spojenia

Takmer 300 účinkujúcich prinesie na Svätoplukovo námestie ohromný talent, energiu, úsmev, hudbu, tanec i šport. Obľúbený festival je pre všetkých návštevníkov zadarmo a organizuje ho CAMPANA BATUCADA s podporou mesta Nitra a ďalších partnerov.     

Organizátori multižánrového festivalu CAMPANA Fest tento rok opäť vytvoria bohatú programovú bodku za kultúrnym letom v Nitre. Bubnová show CAMPANA BATUCADA, ktorá na festivale oslávi svoje 15. narodeniny pozvala do Nitry množstvo úžasných a nadaných ľudí, ktorých stretla na svojich cestách. Od 8. a 9. septembra sa Nitra stane hlavným mestom samby s pestrým hudobným programom, sprievodnými podujatiami, diskusiami, aktivitami pre deti, alegorickým sprievodom, workshopmi pre verejnosť na Svätoplukovom námestí. 

„Vďaka veľkým srdciam všetkých účinkujúcich a láske k tomu čo robíme, dokážeme opäť spraviť festival s vyše 300 účinkujúcimi a to bez vstupného. Veľká vďaka partnerom a mojim priateľom, ktorí prijali pozvanie!“ hovorí  zakladateľ Prvej školy samby a líder bubnovej show CAMPANA BATUCADA Igor „Presidente“ Holka, ktorý aktívne pôsobí v Nitre aj ako pedagóg a celoročne vedie bezplatné kurzy samby aj pre deti zo znevýhodnených skupín.  

CAMPANA BATUCADA a hostia, , HIPZZ, Janelys Y Su Cubanía, La3no Cubano, Eusebio, Big Names…

Svätoplukovo námestie ožije na dva dni fantastickou programovou nádielkou. Hudobnými headlinermi sú slovenské aj zahraničné skupiny – piatkový program otvorí koncert gajdošov z Medzinárodného gajdošského festivalu Zagajduj gajdoško. Spojenie latino a jazz svojou tvorbou predstaví Bossa Rossa. Hudobnou show roztancuje námestie Eusebio a tanečnice z Vivas dance group. Námestie rozhýbe aj tanečná skupina La3no Cubano so svojím moderným mixom slovenského folklóru, Ďalekého a Stredného východu, Afriky či Balkánu.

Sobotný večer otvorí s eklektickým mixom žánrov ako jazz, hip hop, R’N’B a neo-soul projekt mladého slovenského hudobníka Ernesta Vizváryho – HIPZZ. Kubánske rytmy a energiu prinesie Janelys Y Su Cubanía s kapelou. 

Na záver festivalu nemôže chýbať koncert hostiteľa CAMPANA BATUCADA, ktorá si opäť pozvala zaujímavých hostí. Pieseň „Besame Mucho“ napr. zaspieva pani Eva Pavlíková. 

Takmer 300 umelcov a neuveriteľná energia najfarebnejšieho alegorického sprievodu aj tento rok 

V sobotu pešia zóna zaburáca v rytmoch bubnov CAMPANA BATUCADA a jej priateľov. Hudobníci, tanečníci, športovci, pouliční umelci, ale aj nitrianska verejnosť odštartujú na začiatku pešej zóny a budú pokračovať na Svätoplukovo námestie. 

V sprievode návštevníci zazrú unikátne svetové atrakcie, známe z televíznych show ako MIRROR FAMILY (Gaudi edition), živé sochy BIG NAMES, pouličná show Apple manov, ale aj žonglérov, choduliarov či krásne ženské tanečné skupiny Bailadora Dance Group, alebo Vivas Dance Group. Tento rok sprievod budú dopĺňať automobilové veterány a medzi nimi aj svetové rarity.

Tohtoročnou novinkou je fúzia s Medzinárodným festivalom gajdošstva, ktorého umelci sa ukážu nielen v alegorickom sprievode, ale festivalové publikum sa nich môže tešiť v piatok na Svätoplukovom námestí, kde otvoria festivalový program. „Zagajduj gajdoško“ je zaradený do siete podujatí v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2023.

Sprievodné podujatia na CAMPANA feste

Ani v tomto roku nechýba spojenie so športom, súčasťou festivalu budú exhibičné chodecké podujatie Acerola Grand Prix. Špeciálnymi hosťami budú olympijský víťaz v chôdzi na 50 km (Ria de Janeiro, 2016) Matej Tóth a najúspešnejší slovenský tréner olympijských víťazov Juraj Benčík. 

Ďalšou novinkou je cestovateľská beseda o Brazílii s fotografom Romanom Nemcom, ktorú zastreší  partner festivalu, Proxenta. „Veľmi sa tešíme, že pomôžeme priniesť kúsok Latinskej Ameriky na Slovensko a návštevníci si budú môcť vychutnať festival plný neskrotnej energie, hudby a tanca. Proxenta a Kuba patria jednoznačne k sebe a sme radi, že sme sa mohli stať súčasťou tohto unikátneho projektu,“ hovorí Lenka Kalafut Lendacká, PR manažérka spoločnosti Proxenta. Skupina Proxenta je jediná spoločnosť zo Slovenska a iba desiata spoločnosť vo svete, ktorá podniká na Kube v potravinárstve.

Počas celého festivalu bude na námestí po prvýkrát v histórii Nitry stáť najväčší vyhliadkový kolotoč v strednej Európe a svojimi úctyhodnými rozmermi a výškou 35 metrov návštevníkom umožní doteraz nevídaný pohľad na panorámu mesta. 

Sobotné popoludnie bude patriť verejnému workshopu bubnovania s CAMPANA BATUCADA, ale aj mladým talentom z Rockovej školy, či Katke Števlíkovej, finalistke speváckej show X-Factor 2014, víťazke speváckej súťaže Zlatý hlas 2013, ktorá získala v roku 2012 titul Objav roka od Slovenskej jazzovej spoločnosti a gitaristovi Samuelovi Kovácsovi, ktorí sa vo dvojici na hlavnom stage chystajú „ovládnuť“ námestie. Počas festivalu bude prebiehať viacero hudobných či tanečných workshopov. 

Lucia Valková, produkcia

Neprehliadnite

Svetový deň vody

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., pozýva verejnosť dňa 22. marca 2024 na oslavy Svetového dňa …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *