pondelok , 13 mája 2024

Je klimatizácia dobrá pre vaše zdravie?

Mnoho ľudí verí, že je nemožné byť v miestnosti, kde funguje klimatizácia, pretože existuje riziko ochorenia. Nie je to pravda.

Klimatizácia vytvára pohodlné životné podmienky a pomocou tohto zariadenia je oveľa jednoduchšie prenášať teplo. Komfortná mikroklíma domova a pracoviska je jedným z faktorov prevencie rôznych druhov ochorení, ale je všetko bezpečné a škodí vám klimatizácia na zdraví?

Zdravé telo si ľahko poradí s prúdením studeného vzduchu a zahreje sa pri nízkych teplotách. Ak si ale nastavíte veľmi nízku teplotu alebo sa postavíte pod studený prúd s spoteným chrbtom, telo bude potrebovať viac prostriedkov na udržanie optimálnej teploty – v tomto prípade môžete prechladnúť. To znamená, že riziko hrozí iba vtedy, ak klimatizáciu používate nesprávne!

Ochorieť môžete aj vtedy, ak nebudete dlhší čas čistiť filtre prístroja. Baktérie sa v nich hromadia a ako sa šíria, môžu sa dostať do ľudského tela. Problém teda nie je v samotnej klimatizácii, ale v nesprávnej údržbe.

Ďalším mýtom je, že v škôlke nemôžete používať klimatizáciu. Prehriatie je pre bábätká nebezpečnejšie ako prechladnutie. Vplyvom tepla má dieťa horúčku, často sa potí, môže mať úpal.

Aby ste sa nemuseli báť o zdravie svojho dieťaťa, zapínajte klimatizáciu, keď nie je v miestnosti, a nepoužívajte režimy intenzívneho chladenia.

Výhody používania klimatizácie

Pri správnom používaní klimatizácie prinášajú len výhody:

• znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení a ochorení dýchacích ciest;

• naplňte miestnosť čistým a čerstvým vzduchom lepšie ako pri vetraní oknami;

• zabrániť prenikaniu alergénov, baktérií a vírusov do miestnosti;

• naplňte miestnosť kyslíkom, čo znižuje frekvenciu bolestí hlavy;

• eliminovať nepríjemné pachy;

• zlepšiť kvalitu spánku.

Klimatizáciu je možné použiť ako na chladenie, tak aj na vykurovanie miestnosti. Existujú modely, ktoré sa pripájajú k gadgetu, čistia, ionizujú alebo odvlhčujú vzduch v miestnosti. Split systémy, nástenné a podlahové klimatizácie vám umožňujú vybrať si možnosť pre miestnosť akéhokoľvek účelu, rozloženia a veľkosti!

Existuje mnoho spôsobov, ako sa vyrovnať s horúčavou: studené nápoje, zmrzlina a vodné procedúry. Ale inštalácia klimatizácie je najlepším riešením. Dá sa naprogramovať na konkrétny režim, nastaviť dobu prevádzky tak, aby bol byt vždy pohodlný. Dodržiavaním pravidiel používania klimatizácie z toho budete len profitovať!

Neprehliadnite

Svetový deň vody

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., pozýva verejnosť dňa 22. marca 2024 na oslavy Svetového dňa …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *