Vizuálna identita Nitry je nominovaná na prestížnu Národnú cenu za dizajn

O významnú cenu bojuje Nitra s ďalšími nominovanými. Mesto okúzlilo porotu v kategórii Identita.

Nová vizuálna identita Mesta Nitra, ktorú mesto vysúťažilo iba vlani, sa presadila v tvrdej konkurencii z celého Slovenska a dostala sa do nominácie za najlepší komunikačný dizajn Národnej ceny za dizajn 2022. 

Vizuálnu identitu pre Mesto Nitra tvoria vysúťažené štúdia Andrej & Andrej a KHN office – za menami štúdií stoja dizajnéri Andrej Barčák, Andrej Čanecký a Martin Kahan. 

V kategórii Identita bojuje Mesto Nitra o prvenstvo spolu s ďalšími tromi prácami: s vizuálnymi identitami Mestskej knižnice v Bratislave, Košickej futbalovej arény a Imerzívnou identitou pre filmový festival Academia film Olomouc.  

Do prvého kola prihlásili až 380 prác. Do druhého potom postúpilo 162, z nich si nominácie odnieslo 43 prác. Všetky práce z druhého kola predstavia v októbri na výstave v Galérii dizajnu Satelit. Mená ocenených sa dozvieme 18. októbra na slávnostnom galavečere v divadle Nová scéna.

O nomináciách rozhodovala 7-členná medzinárodná porota: Ondrej Gavalda (SK), Mykola Kovalenko (UA), Věra Marešová (CZ), Adam Marčan (SK), Filip Tofil (PL), Kristína Bartošová (SK), Bohuslav Stránský (CZ) a dvaja externí poradcovia Peter Nosáľ (SK) a Ján Filípek (SK). 

Vyhlasovateľmi súťaže sú Ministerstvo kultúry SR a Slovenské centrum dizajnu.

Primátor Hattas: Vizuálna identita prezentuje Nitru ako dynamické a napredujúce mesto

„Veľký pokrok spravila Nitra už len spôsobom, akým sme sa k novej identite dopracovali, a to súťažou, v ktorej mali rozhodujúce slovo odborníci na dizajn. Štúdiá, ktoré vyhrali, boli skvelou voľbou, dizajnéri prišli s naozaj úžasnými prvkami. Už na prvý pohľad je naša nová identita moderná, svieža, hravá, lákavá a zároveň úctivá k bohatej histórii Nitry. Odzrkadľuje Nitru takú, akú ju všetci jej obyvatelia chceme mať – dynamickú, príťažlivú a napredujúcu. Samotná komunikácia mesta je vďaka novej vizuálnej identite ľahko rozpoznateľná, tvarovateľná a s jasným odkazom na rôzne situácie v meste,“ povedal primátor Nitry Marek Hattas.

Novú vizuálnu identitu zavádza mesto postupne

Kompletne bude nová vizuálna identita mesta hotová do konca tohto roka. „S dizajnérmi sme zvolili prístup postupného zavádzania. To znamená, že dizajnéri si jednotlivými zložkami novej vizuálnej identity prechádzajú postupne v spolupráci s komunikačným odborom na nitrianskej radnici. Našim spoločným cieľom je, aby dizajn manuál, ktorý na konci spolupráce vznikne, vychádzal z potrieb komunikácie úradu a aby bol plne funkčný. Hotový máme logo manuál, komunikáciu mesta na sociálnych sieťach a systém vizuálnej identity jednotlivých kultúrnych podujatí. Novú vizuálnu identitu nesie aj nová webová stránka mesta, na ktorej spustení momentálne pracujeme,“ hovorí Lenka Mareková z Odboru komunikácie a propagácie Mestského úradu v Nitre. 

Okrem dizajnu web stránky aktuálne dizajnéri pracujú na systéme označovania mestského úradu a mestských inštitúcií ako napríklad mestská tržnica, Turistické informačné centrum či Stredisko mestských služieb. Na rad príde aj odstránenie vizuálneho smogu priamo v priestoroch mestského úradu. Cieľom je nastaviť navigáciu v budove úradu tak, aby bola pre ľudí intuitívna a aby sa občania neutopili v množstve oznamov, príkazov a zákazov.     

Ako vznikala nová identita Mesta Nitra

A ako sa na svoj výtvor pozerajú samotní tvorcovia? „Nitra ako najstaršie slovenské mesto má oproti iným, mladším mestám výhodu dlhodobej tradície vizuálnej identity. Erb s opancierovanou rukou ohnutou v lakti je spätý s mestom už od 15. storočia. Dlhá tradícia, symbolika a nemennosť z neho vytvorila signifikantný prvok, s ktorým obyvatelia na rozdiel od mestského loga, žijú už celé generácie. Stotožňujú sa s ním a vytvárajú si k nemu citový vzťah,“ vysvetľujú dizajnéri.

Mestá využívajúce formálne, príliš odlišné logá a erby, vytvárajú zbytočný vizuálny konflikt. Erb sa stáva duplicitným logom, čo vytvára nejednotnú alebo chaotickú vizuálnu komunikáciu. „Našim návrhom je spojenie erbu a loga mesta Nitra. V základnom formáte je logo čistým, vizuálne abstrahovaným erbom. Novou cestou je však systém využitia ruky rytiera ako média, ktoré dokáže niesť v nespočetných mutáciách najrôznejší komunikovaný obsah – napríklad pre označenie množstva inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, komunikáciu sezónnych slávností či upozornení,“ dodávajú nominovaní experti. 

Ďalším prvkom identity Nitry je vlastné písmo, ktoré ďalej zjednotí komunikáciu Mesta Nitra a zvýši jeho rozpoznateľnosť aj pri jednoduchých oznamoch a čistej textovej komunikácií. Na mieru vytvorené písmo Hlaholica Neue je inšpirované prvým slovanským písmom – hlaholikou – ktoré je historicky silno späté s Nitrou. Využíva znaky charakteristické pre hlaholiku – kontrastný duktus odvodený od zrezaného pierka, guľaté tvary v kontraste s pravouhlými alebo ostrými geometrizujúcimi líniami.

Neprehliadnite

Svetový deň vody

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., pozýva verejnosť dňa 22. marca 2024 na oslavy Svetového dňa …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *