Kde a na čo sa plech používa

Plech je materiál, ktorý má formu plechu alebo širokého pásu, ktorý sa vyrába valcovaním alebo kovaním. Používa sa už dlho a je považovaný za nenahraditeľný v modernej výrobe: ťažký a ľahký priemysel, strojárstvo a lodiarstvo, v poľnohospodárstve a v mnohých ďalších oblastiach. S pomocou tohto materiálu sa vyrábajú kontrolné a meracie prístroje, domáce spotrebiče, nábytok a riad, potrubia a oveľa viac.

Plech je pevný a odolný, čo predurčuje jeho použitie pri stavbe rôznych budov a konštrukcií, veľkých nosných konštrukcií a vyhliadkových plošín.

Druhy plechov

Plech má mimoriadne široký sortiment: vyrába sa metódou valcovania za tepla alebo za studena, hladký alebo razený a sieťovaný.

Podľa hrúbky sa delí na dva typy: tenký plech a hrubý plech. Hraničná hrúbka tenkého plechu je 2–5 mm. Horná hodnota hrubého tkaného plechu môže dosiahnuť 200 mm a z niektorých kovov (meď, hliník) je možné vyrobiť fóliu až do hrúbky 0,2 mm.

Podľa spôsobu valcovania môže byť plech valcovaný za tepla a za studena. Valcovanie za studena sa používa na výrobu tenkých plechov – takýto plech má dokonale čistý a jednoliaty povrch. Valcovanie za tepla sa používa pre tenké aj hrubé plechy. Kov tohto typu sa dobre zvára a ľahko sa spracováva.

Existujú aj tieto typy plechov:

Pozinkovaný plech – vyrába sa nanesením ochranného podkladu valcovaného za studena alebo za tepla na určitý povrch.

• Vlnitý oceľový plech – má trojrozmerný reliéfny povrch a vyrába sa metódou valcovania za tepla. Cenovo dostupné, odolné a stabilné v prevádzke.

• Stredne extrahovateľný plech – má vzhľad mriežky, dokonale kombinuje ľahkosť, pevnosť a tuhosť kovového pásu. Navyše je schopný samočistenia.

Aký druh plechu zvoliť?

Najčastejšie vzniká otázka výberu plechu valcovaného za studena alebo za tepla. V čom je rozdiel?

Hrúbka

Hrúbka plechu valcovaného za tepla môže dosiahnuť 200 mm a nie menej ako 0,5 mm. Horná hranica valcovania za studena je 5 mm. Plechy valcované za studena prechádzajú niekoľkými fázami spracovania. Najprv sa odstráni okuje, potom sa plech valcuje za studena, takže je tenší ako valcovaný za tepla.

Presnosť výroby

Plech valcovaný za studena má vyšší index. Pri valcovaní za tepla sa môžu vyskytovať chyby a nepravidelnosti povrchu. Plechy valcované za studena sú presnejšie, hladšie a rovnomernejšie.

Pevnosť

Plech valcovaný za tepla má nerovnomernú pevnosť v dôsledku nerovného povrchu. Výrobky valcované za studena sú plastickejšie a pri ohýbaní zriedka prasknú.

Použitie

Hrubý plech je nevyhnutný na výrobu kovových rámov a zváraných konštrukcií. Tenký list je vynikajúcou voľbou na obloženie stien, opláštenie sýpok. A malá hrúbka umožňuje ohýbať plech a vytvárať profily.

Výhod plechu je naozaj veľa: všestrannosť pri vytváraní rôznych zariadení a konštrukcií, schopnosť zvárať a ohýbať, jednoduchosť tepelného spracovania, ako aj kompatibilita s inými materiálmi (napríklad nátery lakmi a látkami proti hrdzi a korózii) .

Neprehliadnite

Svetový deň vody

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., pozýva verejnosť dňa 22. marca 2024 na oslavy Svetového dňa …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *