nedeľa , 28 apríla 2024
Oelkaefer Meloe violaceus (wikipedia)

Májka fialová – Na tohto chrobáka si treba dávať pozor

Dospelá májka dosahuje veľkosť 10 – 40 mm. Samičky sú väčšie ako samčekovia, pretože majú bruško plné vajíčok. Vývoj májky je dosť komplikovaný a spôsobuje, že májky sú pomerne vzácne.

Z vajíčka, ktorých samička nakladie až 10 000, sa vyliahne malá larva (triungulinus), ktorá sa, najčastejšie na kvete, prichytí k nejakému hmyzu, obyčajne k včele alebo čmeliaku.

Májka sa na Slovensku vyskytuje na celom území a aj v okolí nášho mesta.

Najjedovatejší chrobák na Slovensku

Aj napriek tomu, že ide o jedného z najkrajších chrobákov a dokonca chráneného, a jeho spoločenská hodnota je 90 €, táto zaujímavá májka je na prvej priečke v kategórii najjedovatejší chrobák u nás. Májka je okrem spôsobu vývoja zaujímavá aj tým, že v nebezpečenstve, napríklad pri dotyku, vylučuje žltkastú tekutinu – hemolymfu, ktorá sa podobá olejovým kvapkám. Obsahuje prudko jedovatý alkaloid kantaridín. Môže byť smrteľný aj pre človeka už pri dávke 30 mg. Jed bol v minulosti používaný travičmi. Postihnuté miesto napr. na koži sa ťažko hojí.

Májka patrí na Slovensku medzi chránené živočíchy. V prílohe č. 6 k vyhláške Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 24/2003 Z.z., ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov je zaradená medzi druhy národného významu.

Vyzývame hlavne rodičov aby sa ich deti nedotýkali. Najmä pre malé deti môžu byť veľmi nebezpečné, nakoľko sú veľmi atraktívne.

 

Neprehliadnite

Svetový deň vody

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., pozýva verejnosť dňa 22. marca 2024 na oslavy Svetového dňa …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *