Ako úspešne otvoriť take-away reštauráciu? Podnikajte so sushi!

Ázijská kuchyňa je jedna z najobľúbenejších kuchýň na svete. Ľudia začali objavovať nové chute, ktoré táto kuchyňa ponúka a vo veľkej miere si ich obľúbili. Jeden z druhov ázijských pokrmov je aj sushi. Buď ho milujete alebo nenávidíte.

Nie je to dávno, kedy tento druh japonského jedla začal zaplavovať naše gastro trhy. Prevádzkari sa snažili kopírovať japonské sushi a priniesť ho do Európy. Tento pôvodný štýl sa netešil takej veľkej obľube. Najmodernejší koncept konzumácie sushi predstavuje akúsi “fúziu”, teda spojenie japonského typu sushi s inými kuchyňami. Originálne japonské sushi si zakladá na čerstvosti a jednoduchosti. Západné kultúry si toto sushi začali pretvárať pre svoje obyvateľstvo, aby im viac chutilo a dokázalo sa na trhu uchytiť. Ryby sa začali upravovať a vnútro sushi roliek plniť domácimi surovinami, ktoré pri príprave musia byť vždy v 100% čerstvosti.

Základným stavebným kameňom sushi je ryža, ktorá sa zarába so špeciálnym octom. Uvarená a vychladnutá ryža sa následne nanáša na sušené Nori riasy a s vhodnými surovinami sa vytvorí tvar rolky. Týchto sushi roliek je viacero typov. Ako príklad možno uviesť hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri a mnoho ďalších. Líšia sa na základe veľkosti, tvaru, spracovania a počtu použitých komponentov. Hotové sushi sa podáva so sójovou omáčkou, wasabi a zázvorom. Wasabi pôsobí ako inhibítor množenia nežiadúcich baktérii, no mnoho ľudí ho obľubuje pre jeho nárazovo pikantnú chuť. Zázvor by sa mal konzumovať po dojedení jednej chuťovej kombinácie, aby zneutralizoval chuťové poháriky a tie následne boli pripravené na novú chuť. Hoci sa ázijská kuchyňa v mnohom prispôsobila naše kultúre, sushi sa jedáva s paličkami.

Veľký dôraz pri príprave sushi sa kladie na vizuál. Okrem sushi sa na tanier pridávajú aj súčasti ako podkladový banánový list, špeciálne krájaná zelenina, mikro zelenina, či ryžové chipsy. Milovníkov sushi nájdeme po celom svete. Sushi si získava čoraz viac nadšencov, či už v zahraničí alebo na Slovensku. Môžeme to vidieť aj na základe toho, že na Slovensku pribúda čoraz viac reštaurácií, a take-away prevádzok (gastronomických prevádzok), ktoré ponúkajú práve ázijskú kuchyňu. Jednou z novo otvorených take-away prevádzok je aj Dynasty sushi, ktorá sa nachádza v Šintave na Mierovom námestí a ponúka množstvo ázijských jedál, pričom okrem sushi sú to delikátne polievky, hlavné jedlá i dezerty. Práve táto prevádzka je vychýrená tým, že ponúkajú najmä kvalitu nad kvantitou. Čerstvosť je ich základnou zásadou. Väčšina ponúkaných surovín je domácky spracovaná, a ryby, používané do sushi sú dovážané priamo zo zahraničia.

Myšlienka pustiť sa do vlastného podnikania v gastropriemysle sa nejedenkrát zhmotní práve u priaznivcov dobrého jedla. Príkladom je i vyššie spomínaná take-away reštaurácia. Mladí chalani, ktorí si založili podnik s ázijskou kuchyňou milovali jedlo, skúšali rôzne kombinácie až sa napokon rozhodli, že ich nápady by mali uzrieť svetlo sveta.

Ak ste rovnako veľkým fanúšikom gastronómie, vyvárate a vypekáte o sto šesť, žnete chváli od celej rodiny, no nedostali ste sa ďalej ako za dvere vlastnej kuchyne, vystúpte z komfortnej zóny, a pustite sa do podnikania. Či už sa rozhodnete pre živnosť, alebo založenie s.r.o., či spustíte podnikanie prevádzkovaním reštaurácie, alebo začnete v malom napríklad len donáškovou službou, popýtajte sa už zabehnutých prevádzok na prax a všetky prípadné úskalia gastra. S prediskutovaním zákonných požiadaviek podnikania, daňových povinností či zamestnávania vám bude iste nápomocný najlepší advokát Šaľa.

Neprehliadnite

Svetový deň vody

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., pozýva verejnosť dňa 22. marca 2024 na oslavy Svetového dňa …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *