Plech – spoľahlivosť a trvanlivosť stavebnej konštrukcie

Moderná konštrukcia je nemožná bez použitia pevných a opotrebenia odolných materiálov a dnes je plech súčasťou najodolnejších a najodolnejších konštrukcií. Ide o kov vo forme širokých pásov alebo plechov, ktoré sa vyrábajú valcovaním alebo kovaním.

Tento materiál je bežný takmer vo všetkých oblastiach priemyslu: od stavebných materiálov až po základné konštrukcie. Plech môže mať hladký, rebrovaný povrch alebo zakrivený okraj, čo vám umožňuje vybrať si materiál pre akýkoľvek typ operácie.

Plech sa najaktívnejšie používa v stavebníctve na výstavbu priemyselných, vojenských a obytných objektov.

Druhy plechov

V závislosti od typu konštrukcie je potrebný konkrétny kov, preto existujú tieto typy tohto materiálu:

Plechy valcované za tepla

Takéto plechy sa získavajú v procese deformácie kovu s následným tepelným spracovaním. Materiál valcovaný za tepla je najsilnejší a najspoľahlivejší, ale nie je ľahké mu dať požadovaný tvar. Plechy valcované za tepla sa používajú na spevnenie svahov a liatie debnenia, výrobu potrubí a rôznych prvkov domácnosti.

Pozinkované plechy

Vyrába sa valcovaním za studena a za tepla, po ktorom sa nanesie ochranný zinkový povlak. Tento materiál sa používa na zastrešenie, opláštenie budov a pre potravinársky priemysel.

Plechy valcované za studena

Získavajú sa valcovaním plastovej kovovej ocele bez vysokého ohrevu. Štandardný plech valcovaný za studena sa používa na vonkajšiu a vnútornú výzdobu budov, technických základní a karosérií automobilov. Výhody valcovania za studena: dokonale hladký povrch, malá hrúbka plechu (do 4 mm) a jednoduchosť spracovania.

Spracovanie 

Spracovanie pozostáva z rezania (mechanické, laserové a plazmové rezanie), ohýbania, technológie dierovania, ako aj kombinovaných technológií (z viacerých druhov spracovania). Klasické nástroje používané na rezanie plechu sú nožnice na kov a gilotína. Dierovanie a ohýbanie plechu sa vykonáva na lisoch.

Bez ohľadu na to, aký typ valcovaného plechu si vyberiete, získate maximálne výhody: odolnosť proti opotrebovaniu, spracovateľnosť, trvanlivosť, pevnosť a rozmanitosť tvarov. Plech je možné spracovať, takže je možné mu dať požadovaný tvar a materiál správnej geometrie vám umožní robiť presné výpočty počas výstavby a používať ho čo najhospodárnejšie.

 

Neprehliadnite

Svetový deň vody

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., pozýva verejnosť dňa 22. marca 2024 na oslavy Svetového dňa …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *