pondelok , 29 apríla 2024

Typy horských bicyklov a ich vlastnosti

Horská cyklistika je šport, ktorý si získal celosvetovú popularitu. Má veľa formátov pretekov a súťaží (zjazdy, horské preteky atď.). Nejde však len o šport, pretože sa nájdu aj bežní milovníci jazdy v teréne pre vlastné potešenie. Horské bicykle sú veľmi populárne!

Druhy MTB

Horských bicyklov je veľké množstvo, preto by ste pred kúpou horského bicykla mali poznať ich typy a štýl jazdy, pre ktorý sú určené.

Cross Country

Je to bežný typ MTB. Vo všeobecnosti je Cross-country typom pretekov na terénnych a ťažkých tratiach. Sú to silné bicykle určené na ťažké zjazdy a dlhé stúpania.

Trail

Jazdný štýl jazdy s rýchlymi zjazdmi a terénom. Na to má bicykel vidlicu so zdvihom 130-140 mm.

Downcountry

Je to kombinácia rýchleho cross-country výkonu na jednej strane a priechodnosti a odolnosti trate na strane druhej. Tento bicykel má cross-country dvojitý odpružený rám, 120 mm zdvih vidlice a tlmiča, široké riadidlá a kolesá a výkonné brzdy. Bicykel je pohodlný a spoľahlivý v zjazdoch a ľahký pri stúpaní.

All Mountain

Navrhnuté pre agresívnu jazdu a zdolávanie horských trás. Zvládne kamene, blato, šmykľavé cesty, prudkú zmenu terénu. Odpruženie so zdvihom 150 mm vám umožní prekonať tieto prekážky bezpečne a s radosťou.

Enduro

Skutočný horský gigant so širokými pneumatikami a výkonným pvdvisdyu od 160 mm. Takéto bicykle sú vhodné pre profesionálnu úroveň.

Downhill

Pozornosť upúta veľká vidlica so zdvihom 200 mm! S takýmto železným koňom môžete vykonávať zložité skoky a ignorovať akékoľvek prekážky v ceste pri zostupe. Pneumatiky do 2,6 palca poskytujú spoľahlivú trakciu na náročných trasách!

Ako si vybrať horský bicykel

Prioritným kritériom je štýl jazdy. Nie nadarmo sa tento parameter niekedy uvádza v tabuľke bicyklov MTB spolu s výškou. Napríklad pre výšku 175 cm a agresívnejšiu jazdu je lepšie zvoliť 18. rám. A pre pokojné výlety do hôr a turistiku môžete zvoliť väčší rám.

Druhým bodom sú kolesá. Najpopulárnejšie sú 28 a 26 palcov. Posledné menované majú masívny ráfik, zlepšenú priľnavosť k povrchu a pomalšie akcelerujú. Majú aj väčšiu váhu. 28 koliesok je ľahších a majú lepšiu odvaľovaciu schopnosť, takže sú vhodné na rýchlosť.

Pri výbere vidlice sa zamerajte na štýl jazdy v zjazdoch. Čím je agresívnejšia, tým väčší zdvih by vidlica mala mať.

Moderná horská cyklistika je celý vesmír, kde si každý nájde niečo, čo je mu blízke. Okrem športu sú horské bicykle dobrou možnosťou na turistiku a rodinné výlety mimo mesta. Je to spoľahlivý kamarát na aktívne trávenie voľného času v prírode, ktorý vás neobmedzí len na rovný asfalt: priaznivci aktívneho oddychu jazdia v horách, lesoch, pri potokoch aj mimo mesta.

Neprehliadnite

Svetový deň vody

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., pozýva verejnosť dňa 22. marca 2024 na oslavy Svetového dňa …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *