piatok , 26 apríla 2024
ilustračná foto z roku 2018

Svetový deň vody 2019

Svetový deň vody bol na 22. marca vyhlásený v roku 1992 Valným zhromaždením OSN na konferencii v brazílskom meste Rio de Janeiro. Vyhlasuje ho každoročne Organizácia Spojených národov (OSN). Tento deň je jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a rozvoj ľudskej spoločnosti.

Zámerom tohtoročnej témy Svetového dňa vody 2019 „Voda pre všetkých“, alebo „Leaving no one behind“ je poukázať na fakt, že právo na vodu má každý. Dáva si za cieľ zabezpečiť dostupnosť a udržateľný manažment vody a sanitárnych opatrení pre všetkých. Zaoberá sa riešením vodnej krízy a poukazuje na to, že dnes žije vyše jednej miliardy ľudí bez čistej, pitnej vody v domácnostiach, školách, pracoviskách, farmách atď. Mali by sme klásť dôraz na to, že pitná voda na Slovensku patrí medzi najkvalitnejšie v Európe.

Preto aj Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., prostredníctvom svojich odštepných závodov (OZ) organizuje pre občanov a školy oslavy, ktorých cieľom je pripomenúť význam pitnej vody ako kvalitného, zdraviu prospešného nápoja a viesť deti a mládež k ochrane životného prostredia a vodných zdrojov.

V spolupráci so základnými školami a osemročnými gymnáziami boli aj tento rok vyhlásené rôzne zaujímavé súťaže k tohtoročnej téme Svetového dňa vody. Poslaním súťaží je budovať a prehlbovať vzťah detí k prírode, životnému prostrediu a ochrane vodných zdrojov. Víťazné práce vo všetkých kategóriách budú vyhodnotené a ocenené zaujímavými cenami práve na podujatiach organizovaných v rámci jednotlivých regiónov. Pre deti je pripravený pestrý program, zábavné súťaže a množstvo odmien. Vystavená ťažká, ľahká a monitorovacia technika bude sprístupnená verejnosti a v časových intervaloch budú predvedené praktické ukážky jej použitia. Vodárenskí pracovníci budú demonštrovať opravu poruchy, napájanie potrubia, vybudovanie vodovodnej prípojky, ako aj vyčistenie kanalizácie kanalizačným vozidlom.

Pre veľký záujem z minulých ročníkov budú aj tento rok pracovníci laboratórií ZsVS, a. s., priamo na miestach konania osláv vykonávať bezplatné orientačné vyšetrenie prinesených vzoriek vody z lokálnych zdrojov (domových studní) na celkovú tvrdosť a dusičnany. Na vyšetrenie je postačujúce priniesť 500 ml vody v čistej polyetylénovej fľaši opláchnutej odoberanou vodou. Pred samotným odberom vody je potrebné nechať vodu odtiecť do ustálenej teploty, aby sa v potrubí vymenila za čerstvú. V prípade nepoužívanej studne je vhodné nechať vodu odtiecť dlhšie, aby nebola zakalená. Návštevníci zároveň môžu získať odborné informácie, kedy je voda vhodná na pitné účely. Na základe novej spolupráce so Slovenskou akadémiou vied (SAV) budú pracovníci laboratória ZsVS, a.s., vykonávať bezplatné vyšetrenie vzoriek vody v Arboréte Mlyňany vo Vieske nad Žitavou a zamestnanci správy spoločnosti pripravia pre deti a návštevníkov zaujímavé aktivity.

Prítomní výrobno-prevádzkoví zamestnanci sú pripravení odpovedať návštevníkom na ich otázky ohľadom výroby, distribúcie, čistenia vody a informovať ich o ďalších aktivitách a službách, ktoré spoločnosť poskytuje svojim zákazníkom. www.zsvs.sk

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., týmto srdečne pozýva širokú verejnosť dňa 22. marca 2019 na oslavy Svetového dňa vody v týchto mestách:

OZ Dunajská Streda – Gabčíkovo, Bratislavská 1 9:00 – 13:00
OZ Levice – Levice, Námestie hrdinov 9:00 – 12:00
OZ Nitra – Nitra, Svätoplukovo námestie 9:00 – 12:00
OZ Nové Zámky– Nové Zámky, Hlavné námestie 9:00 – 12:00
OZ Topoľčany – Bánovce nad Bebravou, Námestie Ľ. Štúra 10:00 – 12:00
OZ Galanta – Galanta, Mestské kultúrne stredisko 9:00 – 13:00
SAV ÚEL – Vieska nad Žitavou, Arborétum Mlyňany 9:00 – 12:00

 

 

Neprehliadnite

Morský kolagén: ako ho správne používať pre krásu a zdravie

Krásne nechty a pokožka, zdravé kĺby, husté vlasy, zdravé cievy, normálne fungovanie ciev a čriev, …